Fasteaksjon med fokus på forbilder

Martha Gezahegn (28) solgte kroppen sin til fremmede menn. Nå er hun gift, mamma og lærer for andre tidligere sexarbeidere i Etiopia. Hun er ett av forbildene som utfører norske menigheters internasjonale diakoniarbeid.

Vi har sett det før, i de nattemørke gatene hjemme i Oslo og i byer over hele verden: En kvinne som forhandler med en fremmed mann om prisen på det mest sårbare hun eier. En jente som gir bort en liten bit av seg selv i bytte mot en bunke skitne sedler, natt etter natt, til det ikke er mer igjen å gi. Eller til hun møter en engel som ikke vil ha noe fra henne, men som tilbyr henne håp. Et nytt liv.

Tidligere sexarbeider Martha Gezahegn (28)og sønnen Nathnael. Han får være med mamma på jobb på Nytt liv-senteret. Foto: Greg Rødland Buick/Kirkens Nødhjelp.

Gir håp

– En natt kom det noen mennesker bort til meg på gaten, og en av dem ga meg en liten papirlapp. Det var en invitasjon til lunsj på et senter som het Nytt liv. Det hadde aldri falt meg inn at det kunne finnes noe nytt liv for meg. De fortalte meg at Gud fremdeles elsket meg, men jeg trodde ikke det kunne finnes en slik kjærlighet, forteller Martha Gezahegn.

Martha fikk virkelig et nytt liv gjennom senteret som drives av Mekane Yesus, den evangeliske kirken i Etiopia. Kirkens diakonale organisasjon er en av Kirkens Nødhjelps lokale partnere. Hvert år tas 60 nye jenter inn i et toårig program som gir dem et underholdsbidrag, yrkesopplæring, helsehjelp og terapi.

Takker norske menigheter

Buro Durje er aktiv i den lokale menigheten i Kazanchis-bydelen i Addis Ababa og som frivillig på Nytt liv-senteret. Han ser på menighetene i Norge og Etiopia som jevnbyrdige partnere i arbeidet:

– Gjennom den diakonale tjenesten utfordres vi til å synliggjøre Guds kjærlighet der den virker mest fraværende. Det er en stor inspirasjon å vite at menigheter i Norge er med oss i dette arbeidet på sin måte. Gjennom Kirkens Nødhjelp opplever vi en sterk forbindelse med våre brødre og søstre i Norge. Jeg vil gjerne få takke alle som deltar i prosjektet vårt gjennom å arrangere Kirkens Nødhjelps fasteaksjon!

Kunnskapene som jentene får på senteret kan danne grunnlaget for et selvstendig levebrød i fremtiden.
Foto: Greg Rødland Buick/Kirkens Nødhjelp

Sammen forandre

Gjennom årets fasteaksjon vil Kirkens Nødhjelp sette fokus på mennesker som forandrer verden. Vi vil fortelle historiene om noen av dem som i våre prosjekter er med på å gjennomføre norske menigheters internasjonale diakonale arbeid i praksis. Gjennom film, historier og bilder vil vi se hvordan både nødhjelpsoperasjoner, langsiktige utviklingsprosjekter og det beslutningspåvirkende arbeidet er forankret i lokale behov og løsninger, og i den verdensvide kirkes diakonale oppdrag.

– Kirkens Nødhjelp har en naturlig plass i den verdensvide kirke, og det handler om mye mer enn bare identitet, sier generalsekretær Anne-Marie Helland. Hun utdyper:

– Det er vårt nettverk av kirker og trosbaserte organisasjoner i Norge og verden over som gjør oss unike, som gjør at vi sammen kan skape så stor forandring. Over alt hvor det lever mennesker, finnes det en kirke – eller en moské, en synagoge eller et tempel. Det gir oss innpass der få andre har tilgang. Det gir oss mulighet til å utfordre religiøse ledere om tradisjonelle praksiser som kvinnelig omskjæring. Sammen med lokale partnere kan vi skape virkelig og varig forandring. Og sammen med nesten 40 000 konfirmanter og en mengde frivillige i 2000 norske menigheter gjør vi fasteaksjonen til en av våre største nasjonale dugnader. Det gjør oss utrolig stolte og veldig ydmyke!

Fra fornedret til forbilde

Etter at Marthas to år i Nytt liv-programmet var omme, ble hun spurt om å fortsette på senteret som lærer. Hun møtte Esubaleu i kirken, giftet seg og ble mor til Nathnael. For henne ble familien et håndfast bevis på den kjærligheten som er så vanskelig å forstå.

– Jobben min er å lære jentene opp i et praktisk kunsthåndverk som kan sikre dem et levebrød. Men den viktigste lærdommen jeg kan gi dem, er at de er elsket av Gud. Jeg har delt deres fornedrelse, og nå er jeg et forbilde som kan vise hvor sterk kjærlighetens makt er.

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon 17.–19. mars

Foto: Greg Rødland Buick/Kirkens Nødhjelp

Vi møter hverdagshelter i Kirkens Nødhjelps prosjekter over hele verden. Dette er mennesker som er født på feil side av urettferdig­heten. Men de vil forandre verden, og de vet hvordan. De er forbilder. Med årets fasteaksjon vil Kirkens Nødhjelp fortelle historiene til noen av disse forbildene. Vårt arbeid bygger på deres kunnskap og engasjement. De sikrer bærekraftige løsninger som er forankret i lokalsamfunnet. De får det til! Støtten fra norske menigheter gir forbildene mulighet til å skape virkelig og varig forandring. For seg selv, for andre og for hverandre.

Det er menigheter landet rundt som står for gjennomføringen av Kirkens Nødhjelps fasteaksjon. Stange menighet arrangerer aksjon 19. mars med innsats fra konfirmanter, foreldre og andre i menigheten som bøssebærere. Ta kontakt med sokneprest Frede Fjågesund dersom du vil være med.

Pengene som samles inn går til Kirkens Nødhjelps arbeid over hele verden.

Du kan også støtte aksjonen direkte ved å:

• Sende ditt bidrag til menighetens kontonummer 1813.22.02008 merket "Kirkens Nødhjelp 2013".
  • Sende ditt bidrag til Kirkens Nødhjelp sitt eget kontonummer 1594 22 87493.
  • Sende ordet GAVE på sms til 2468 - du belastes automatisk med 200 kroner.
  • Ringe givertelefon 820 44 088 - du belastes automatisk med 200 kroner.

Denne siden er publisert 16. mars 2013.